vineri, 10 aprilie 2009

Experiment cu 5 maimute


Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane. Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce. Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor.

Atunci oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat si lucrurile s-au repetat. Al patrulea si in fine al cincilea au fost schimbati. In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci mainute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane.

Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce ii bateau pe cei care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fost "Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa aici..."


Anonim

2 Raze de lumina:

Radu spunea...

Pe langa instinctul de a manca banane :P,in zilele noastre, daca o maimuta se tatueaza, imediat o urmeaza si celelalte, ca e "trendy". Imitatia e caracteristica copiilor, judecata si personalitatea e caracteristica adultilor ;)

Anonim spunea...

nu am dat sa vad cum se termina....pt ca esti simplu...s-au folosit de o parghie,gasind un bat in cusca in care erau inchise...

Trimiteți un comentariu

Cine priveste in zarE-Dimineata

Bună Dimineaţa © 2008. Template by Dicas Blogger.

TOPO